Gå til hoved-indhold
 logo

 

 

 

 

 

 

 

Ægteskab

Ægteskab, hvor en mand og en kvinde opretter et fællesskab med hinanden for livet, er mellem døbte af Kristus blevet ophøjet til et sakramente, et tegn på Guds nærvær og en formidler af Guds hellighed til verden. Ægteskab har efter sin naturlige egenart tre især tre formål: ægtefællernes lykke, samfundets fremtid og børnenes opdragelse. Som sakramente betegner ægteskabet foreningen mellem Kristus og Kirken.

I den katolske kirkes forståelse af ægteskab er det aldrig præsten, der vier et par. Parret vier sig til hinanden. Bruden og brudgommen er sakramentets forvaltere. Det vil sige, at ægteskabet stiftes med ægtefællernes samtykke, deres viljesbeslutning om, at give sig til hinanden for at leve i en trofast og frugtbar kærligheds pagt.

Denne pagt giver parret en særlig rolle i samfundets og i kirkens liv. Parret påtager sig en offentlig rolle til folkets vel. Derfor bør også ceremonien være offentlig. Man plejer at fejre brylluppet i den kirke, man er medlem af, i præstens og menighedens nærvær.

Det sakramentale ægteskab sluttes mellem en mand og en kvinde, der er døbt og frie til at indgå ægteskab, og som frit udtrykker deres samtykke.

Den katolske Kirke i Danmark har besluttet, at inden man som katolik indgår ægteskab skal man gennemføre et ægteskabsforberedelsesforløb, som består af otte moduler og varer ca. 6 måneder. 

Forberedelsen til ægteskabet skal påbegyndes i god tid. Kontakt sognepræsten for at aftale nærmere om forberedelsen, datoer og praktiske spørgsmål.

Der er oprettet en hjemmeside under bispedømmet, hvor du finder mange relevante informationer: læs herom på vivilgiftes.dk.